perjantai 17. huhtikuuta 2015

VAALIHUUMAA SAUNALAHDEN KOULULLA!

Eduskuntavaalien innoittamana, yhteistyössä Saunalahden koulun innokkaan oppilaskuntatoiminnasta vastaavan (suhteellisen komeankin) opettajan Mikon kanssa ideoitiin kivaa tapaa saada lapset mukaan vaalihuumaan. Ideoinnin kärkenä oli se, että lapset saisivat osallisuuden ja toimijuuden kokemuksen, kokemuksen siitä että myös heidän mielipiteellään on vaikutusta. Etteivät he jäisi syrjään jatkuvasti joka paikassa esillä olevasta vaaliteemasta. Koulun osalta oli myös tärkeää käydä lasten kanssa keskustelua suomalaisesta vaalijärjestelmästä ja ylipäänsä demokratiasta sekä vaikuttamisesta.
Päädyimme nuokkuvaaleihin, joiden tavoitteena oli saada lapsilta näkemys siitä, millaiset ovat ensi syksyn aukioloajat, mitä toimintaa nuokulla olisi hyvä olla ja pääasiallisena tavoitteena nostaa lasten ääni esille, toteuttaa se mitä he haluavat. Saunalahden nuorisotilalla käyviltä lapsilta ja nuorilta kyseltiin erilaisin menetelmin mielipiteitä siitä, millainen on hyvä nuoriso-ohjaaja, mikä on kivaa nuokulla, mikä on huonosti nuokulla ja millainen olisi unelmien nuorisotila. Näiden mielipiteiden pohjalta minä ja nuorisotilan työntekijät loimme nuokkupuolueet ja nuokkupuolueille ehdokkaat, jotka ajoivat läpi erilaisia asioita.

Ensimmäisenä koululle putkahti Sirkkuliisi Eittäjä, nuokkupuolueesta EiEiEi ja hän kävi hyvin innokkaasti esittelemässä opettajanhuoneessa tätä vaaliajatusta opettajille. Muutamaa opettajaa pelotti silmin nähden, on se Sirkkuliisi vaan aika tiukka täti. Tässä kuvamateriaalia opettajankokouksesta:



Opettajien kanssa sovittiin, että vaalikampanjaa saa tehdä välitunneilla ja koulun infotelkkareihin laitetaan pyörimään ehdokkaiden vaalimainokset. Nuokun ikkunat olivat aikalailla täynnä ehdokkaiden mainoksia myös. Tässä ne mainokset, olkaa hyvät:




Ehdokkaat vaihtelevalla innostuksella esittäytyivät välituntisin ja lapset olivat hyvin innokkaasti mukana tässä, esimerkiksi Sirkkuliisi sai kuulla hyvin monesti olevansa väärässä kun taas Osmo-Veikko sai aikaiseksi paljon huvitusta välitunneilla. Yksi koulun oppilaista myös innostui ”toimittajaksi” ja kirjoitteli lehtiöönsä ehdokkaista asioita sekä kyseli ehdokkaiden mielipiteitä. Tää työ on vaan ihan superia!

Lähes kaikki ehdokkaat kävivät myös esittäytymässä luokissa; saimme aikaa n. 10 minuuttia/luokka esittäytymiskierrokseen. Aloitimme luokissa selventämällä vaali-ideaa sekä tekemällä vahvasti selväksi sen, ettemme itsenämme ole ehdolla, vaan kaikki vaaliehdokkaat ovat samantyyppisiä hahmoja kuin vaikkapa Putouksessa. Osalle lapsista tämä oli kuitenkin hieman sekavaa ja itse sain parisen viikkoa kuulla ”Sirkkuliisi”-huutelua koulun käytävillä. Aina huutelun kuullessani menin kuitenkin juttelemaan lasten kanssa siitä, kuka minä olen ja kuka on Sirkkuliisi. Mahtavia keskusteluja!

Ennen vaalipäivää pidimme myös Saunalahden nuorisotilalla vaaliväittelyn, johon osallistui viidestä ehdokkaasta neljä. Olimme miettineet etukäteen aiheita, joista olisi hyvä keskustella ja väitellä. Myös lapset saivat kertoa mielipiteitään punaisten ja vihreiden lappujen avulla väittämien mukaisesti. Kaksi Mainingin yläkoulun oppilasta tuli vaaliväittelyn vetäjiksi. Vaaliväittelyssä keskusteltiin muun muassa nuokun aukioloajoista, nuorisotyön tarpeellisuudesta kouluilla sekä ehdokkaiden lemmikeistä. Yritin saada tähän videoklikin väittelystä, mutta en saanut sitä toimimaan, harmi. Allekirjoittaneen tabletilta voi tulla vaaliväittelyä seuraamaan halutessaan :). 


Vaalipäivä oli 15.4. Mikko-ope oli laittanut äänestyspisteet valmiiksi koulun takkatilalle, tässä vielä kuvamateriaalia:




Jokainen luokka tuli vuorollaan äänestämään, välillä ruuhka oli valtaisa! Oppilaskunnan hallituksen jäsenet toimivat vaalivirkailijoina ja hienosti toimivatkin. Äänestys tapahtui hyvin samantyyppisesti kuin oikeissakin vaaleissa; nimi tarkistettiin, lappu annettiin kouraan, ohjattiin koppiin (kopeissa oli vielä ehdokaslista), leima lappuun ja lappu äänestysuurnaan! Ääntenlaskun hoitivat vaalivirkailijat ja äänestystulos julistettiin keskusradion kautta kuuluttamalla. Äänestyksessä tulokset jakautuivat seuraavanlaisesti:
  • Sirkkuliisi Eittäjä, 8 ääntä
  • Hellevi Viljamaa, 14 ääntä
  • Osmo-Veikko Varovainen, 20 ääntä
  • Wauhti Virve, 100 ääntä
  • Tiitus Linkomies, 146 ääntä

Osa ehdokkaista kävi vielä vaalivoittajina ja häviäjinä välitunnilla ottamassa vastaan onnitteluja sekä pahoitteluja. Ehdokkailta pyydettiin paljon nimmareita ;).

Vaalit voitti ehdokas, joka ei halunnut muutosta. Voimme päätellä lasten olevan tyytyväisiä nykytilaan. Jotain on siis tehty oikein J. Toivomme saavamme tehtyä tällaisesta vaalitoiminnasta joka vaalivuotisen perinteen koululle, tämä oli kivaa, myös lasten mielestä! Tässä teille vielä yhteiskuva kaikista ehdokkaista: 


Tällaista kivaa tänä keväänä! Kiitos vielä ehdokkaille ja Saunalahden koulun väelle :)

T: Sini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti